Negatieve reacties, we ontvangen ze allemaal en zijn er vaak als de dood voor. Niet alleen komen we het overal tegen, zelfs vanuit je dierbare privékring zal je zo nu en dan negativiteit ervaren. Maar hoe ga je daar nu eigenlijk mee om?

‘’If you’re not in the arena also getting your ass kicked, I’m not interested in your feedback’’

Misschien ken je deze al wel, het is een beroemde quote van schrijfster Brené Brown. Zoek haar vooral even op, die vrouw weet namelijk waar ze het over heeft! Maar nu terug naar het punt wat ik wil maken. Wat Brené hier zegt klopt natuurlijk als een bus. Waarom zou iemand anders vanuit een veilige positie jou mogen bekritiseren? Helemaal als jij de persoon bent die op dat moment kwetsbaar de arena instapt. Het is voor een ander tegenwoordig heel gemakkelijk om hun ongenoegen te uiten en jou daarmee te raken. En jij – op dat moment zo kwetsbaar als maar zijn kan- voelt je meer dan ooit aangesproken. Geheel begrijpelijk, maar onnodig.

Staat deze persoon niet op jouw briefje? Weg met die feedback!

Toen ik eenmaal als ondernemer begon te groeien en vooral de buitenwereld het stempel succesvol op mijn voorhoofd plakte, merkte ik dat de negatieve reacties steeds groter werden. Alles wat ik probeerde werd vooraf al de grond in gestampt. Hoe ik daar vandaag de dag mee om ga? Dat deel ik graag in 3 tips met je.

  1. Staat diegene zelf ook in de arena?

Kijk, het is natuurlijk hartstikke fijn als iemand goedbedoelde feedback aan je geeft. Je kunt daarvan leren en daar word je (hopelijk) zelf ook gelukkiger van. Oneerlijke feedback willen we uiteraard niet toelaten. We vertellen onszelf tenslotte al genoeg onzin over ons eigen persoontje en dat is meer dan genoeg. Wanneer je negatieve feedback (zonder gegronde) reden van buitenaf ontvangt, stel jezelf dan de volgende vraag; staat deze ook in de arena om een eventuele schop onder zijn kont te krijgen? Is het antwoord nee, dan weg met die feedback. Zolang die ander zelf de moeite niet neemt om zich kwetsbaar op te stellen en nieuwe dingen uit te proberen met het risico dat iets mislukt, dan heeft diegene zeker niet het recht om over jou iets te zeggen. Laat die ander eerst maar zelf eens de ballen tonen om zoiets spannends te doen!

  1. Bewaar een briefje met belangrijke mensen

Wat bij mij ook helpt, is dat ik een letterlijk een briefje heb waarop voor mij belangrijke mensen staan. Dit briefje veranderd soms per week en zijn ook nog eens los per bedrijf. Als ik feedback – of commentaar zoals ik het zelf noem- krijg, dan kijk ik eerst van welke persoon dit komt. Sta jij niet op mijn briefje van belangrijke mensen? Dan is je mening op voorhand al kansloos.

  1. Alleen jouw gevoel telt!

Waarom ben jij die arena ingestapt? Waarom wil jij zo graag het risico lopen om een schop onder je kont te ontvangen? Als je die reden weet en je dus de volledige focus hebt op jouw ‘WHY’, dan zal je zien dat je het commentaar van een buitenstaander veel makkelijker naast je neer kan leggen.

Wees niet bang om die arena binnen te stappen, ik weet inmiddels uit ervaren dat daar fantastische dingen uit voort kunnen komen.